Blij worden van werken aan veiligheid

Heb je de Ladder Challenge al gespeeld? Doen! Het is namelijk een hele goede game. En verrassend leuk als je nog wat te leren hebt over het werken met een ladder. Een prima voorbeeld van hoe je blij kunt worden van het werken aan veiligheid.

Hoe beheersen we de arbeidsveiligheid in de dagelijkse praktijk? Met een overvloed aan procedures, instructies en voorlichting waarvan de serieuze toon me direct doet denken aan de uitspraak van hoofdrolspeler Ap in de film Shouf Shouf Habibi: “Ik ben serieus geworden man”.

De ultieme beloning voor veilig werken is dat iets NIET gebeurt. Je krijgt géén ongeval, er zijn géén incidenten. Uit motivatietheorieën weten we dat dit mensen nauwelijks motiveert. Mensen doen pas iets als ze er de waarde van zien op het moment zelf.

Dit onderstreept de noodzaak om werken aan veiligheid leuk te maken. Hoe? Drie tips:

  1. Betrek geeks bij de aanpak van arbeidsveiligheid – zij weten wat kan met de nieuwste technologie. Zeg JA tegen hun voorstellen en leer.
  2. Verbeeld in beeld – beeld raakt, emotioneert en overtuigt op een manier die tekst nooit kan doen.
  3. Start morgen met de grote voorjaarsschoonmaak: schrap 80% van alle veiligheidsteksten en vang de essentie in frisse tekst.

Werken aan veiligheid mag best vonken – als je dit maar niet te letterlijk neemt in een omgeving met explosiegevaar. 

P.s. Speel hier de game